Η εμπειρία της φοιτήτριας Μαρίας Συμεωνίδου από την πρακτική άσκηση Erasmus στο Cranfield University

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+ είναι η καλύτερη και σημαντικότερη εμπειρία της ζωής μου. Μέσω του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, είχα την ευκαιρία να  βρεθώ στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Cranfield University όπου και παρακολούθησα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για διάστημα ενός έτους.

Η Αγγλία είναι μία χώρα στην οποία μπορεί κανείς να προσαρμοστεί εύκολα, χωρίς το συναίσθημα πως βρίσκεται σε μία ξένη χώρα λόγω της πολυπολιτισμικής φύσης της και της πολύ καλής οργάνωσης της. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση πως όλα μπορεί να επιτευχθούν με εύκολες διαδικασίες.

Ξεκινώντας από την πρώτη εβδομάδα εισαγωγής, αντιλήφθηκα αμέσως πως δεν πρόκειται μόνο για ένα πολύ καλά δομημένο κράτος, αλλά και για ένα οργανωμένο πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερες δραστηριότητες έλαβαν μέρος για να επιταχύνουν τη διαδικασία προσαρμογής μας στο τεραστίων διαστάσεων campus του πανεπιστημίου και τη γνωριμία των φοιτητών μεταξύ τους.

Συνεχίζοντας στη διεξαγωγή των μαθημάτων, κατάλαβα πως είχα όλες τις κατάλληλες υποδομές (διαδραστικές αίθουσες μαθημάτων, ευρύχωρη και πολύ καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη, υποστήριξη από το προσωπικό για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί στην πορεία) ώστε να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να φέρω εις πέρας τις σπουδές μου με επιτυχία. Εβδομάδες καριέρας για γνωριμία των φοιτητών με εταιρίες, ποικίλα συνέδρια για περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεων και διάφοροι διαγωνισμοί και έπαθλα συμπληρώνουν τα μαθήματα και δίνουν μία διαφορετική μορφή στη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας που απαιτεί ένα πανεπιστήμιο όπως το Cranfield, υπάρχει επίσης η δυνατότητα χαλάρωσης και ψυχαγωγίας στο τέλος κάθε εβδομάδας καθώς τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονταν πάρτι από τους φοιτητές των διάφορων χωρών. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου είναι η συμμετοχή σε αυτό φοιτητών από όλα τα μέρη του κόσμου. Ευρώπη- Ασία- Αφρική και Αμερική φαίνεται να αποτελεί μία οικογένεια κάτω από την ομπρέλα του Cranfield. Νιώθω πολύ τυχερή που πλέον έχω φίλους σε όλα τα μέρη του κόσμου, που μου δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνω τους ορίζοντες μου μέσω της διαφορετικότητας μεταξύ μας, να γνωρίσω την κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των χωρών, να ακούσω τη γλώσσα τόσων διαφορετικών διαλέκτων.

Όσο πλησίαζε το τέλος της εμπειρίας αυτής, ένιωθα πως είχα αποκομίσει ποικίλες εμπειρίες που αφορούν στη  διεύρυνση των γνώσεων μου, στην ικανότητα μου να παρουσιάζω τη δουλειά μου στην αγγλική γλώσσα με ευχέρεια και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να αποχαιρετήσεις τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκες τις εμπειρίες μίας χρονιάς και τους οποίους πλέον νιώθεις οικογένεια σου. Και κάπως έτσι, το Erasmus+ δεν σου έχει δώσει μόνο την ευκαιρία να γνωρίσεις τη χώρα στην οποία σπούδασες, αλλά και τις χώρες καταγωγής των φίλων σου καθώς με το πέρας της εμπειρίας αυτής ξεκινάει ένας κύκλος ταξιδιών στις εκάστοτε χώρες καταγωγής των φίλων σου γιατί οι φιλίες που δημιουργούνται κατά το διάστημα αυτό είναι δυνατές.

© 2016 uowm.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση