Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Greenmobility 2022 (https://www.youtube.com/watch?v=uhlsZRLEGQI) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 09 και 10 Ιουνίου 2022, στο Αμφιθέατρο Σπύρος Αρσένης, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Κοίλα Κοζάνης(www.greenmobility-uowm.gr). Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), χορηγοί του είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, το Πράσινο Ταμείο και το Εμπορικό κα Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡ3 και η ΕΡΤ Κοζάνης.
Στόχοι του συνεδρίου είναι:
- Να τονίσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να προσδώσει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης, ειδικά σε μια περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη στη χώρα από την ανεργία.
- Να αναδείξει ότι η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που άφησε στο εργατικό δυναμικό η παρουσία της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας μπορεί να γίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιφέρειας και να την κάνει πρωτοπόρα σε ένα τόσο δυναμικό πεδίο όπως αυτό της ηλεκτροκίνησης.
- Να δώσει το έναυσμα για να αναδειχθεί η ηλεκτροκίνηση σε ένα από τα επιχειρηματικά πεδία με τα οποία η περιφέρεια μπορεί να συγκρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό.
- Να αναδείξει και να στηρίξει τη δυναμική των φοιτητών και των νέων ερευνητών στην έρευνα και την επιχειρηματικότητα , με Β2Β συναντήσεις με ειδικούς και living labs και workshops.
- Να πετύχει την απαραίτητη όσμωση ανάμεσα σε θεσμούς, τεχνικούς διαχειριστές και επιχειρήσεις ώστε μα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο “Integration of Green Transport in Cities” και ακρωνύμιο Green Inter-e-Mobility (www.green-inter-e-mobility.eu) του Προγράμματος Interreg IPA CBC Programme Greece – Republic of North Macedonia 2014-2020, στο οποίο συμμετέχει ως Επικεφαλής δικαιούχος. Το έργο Green Inter-e-Mobility έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της πράσινης κινητικότητας σε τέσσερις συνοριακούς δήμους, μέσω οκτώ ηλεκτρικών οχημάτων που θα φορτίζονται αμιγώς από ηλιακή ενέργεια και θα εκμεταλλεύονται ευφυή συστήματα μεταφορών και βέλτιστο σχεδιασμό δρομολογίων.