Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών με το Γερμανικό Ίδρυμα Hochschule Karlsruhe

Δελτία Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) υλοποιεί για 7η συνεχή χρονιά το διμερές πρόγραμμα συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών με το Γερμανικό Ίδρυμα Hochschule Karlsruhe (HKA). Είκοσι (20) φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΔΜ, μετά από διαδικασία επιλογής, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και δήλωσης του μαθήματος SUM/IBS (DET710), που προσφέρεται στον ιδρυματικό κατάλογο του ΠΔΜ, σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα παρακολουθήσουν σειρά διαλέξεων και επισκέψεων στην Κοζάνη οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2024. Οι συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΔΜ και του ΗΚΑ, 40 στο σύνολο, θα εργαστούν επίσης σε μικτές ομάδες των 4-5 ατόμων σε projects που θα τους ανατεθούν.

Το αντικείμενο του μαθήματος χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις:

  • International Business Strategy (IBS): Oι μισές ομάδες, θα χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής προσομοίωσης (business simulation) και θα αναλάβουν τη διοίκηση και υλοποίηση της στρατηγικής μιας μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου (IBS/ International Business Strategy), σε ένα turn-based επιχειρηματικό «παιχνίδι» (CESIM).
  • Startup Management (SUM): Οι άλλες μισές ομάδες, θα αναλάβουν μια πρόκληση από τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο που αφορά τη δημιουργία μιας startup επιχείρησης με τη χρήση επιχειρηματικών εργαλείων (SUM, Startup Management) ή την επίλυση ενός επιχειρηματικού προβλήματος μιας πραγματικής startup.

Η πορεία και η εξέλιξη των projects θα παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, με εβδομαδιαίες συναντήσεις με την αντίστοιχη ομάδα από το ΗΚΑ και υπό την επίβλεψη των διδασκόντων του μαθήματος από τα δύο πανεπιστήμια.

Οι ομάδες, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο ΗΚΑ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2024. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΠΔΜ που θα μεταβούν στην Καρλσρούη θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα επισκέψεων, διαλέξεων και παρουσιάσεων σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Οι δαπάνες ταξιδίου στη Γερμανία (εισιτήρια, ξενοδοχείο, ημερήσια αποζημίωση) καλύπτονται από το DAAD.

Η αξιολόγηση του μαθήματος θα γίνει με προφορική εξέταση της κάθε ομάδας και την υποβολή γραπτής εργασίας πάνω στο project που έχει ανατεθεί.

Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν :

  • Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Β2)
  • Περάτωση των μαθημάτων έως και το 6ο εξάμηνο

Θα συνεκτιμηθούν:

  • Καλή γνώση Γερμανικής γλώσσας (επίπεδο Β2)
  • Συμμετοχή σε άλλα προγράμματα κινητικότητας (πχ. Erasmus)
  • Συμμετοχή σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεκινά στις 13/6/2024 και λήγει στις 3/7/2024 ( link : https://forms.gle/Bc8MgYy19ZvxfUJA9 ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους καθηγητές:
Γιάννη Αντωνιάδη, Αν. Καθηγητή, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας e-mail: iantoniadis@uowm.gr

Βαγγέλη Σαπρίκη, Αν. Καθηγητή, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας e-mail: esaprikis@uowm.gr

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English