Mε θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τιε εργασίες του το 36ο Πανελλήνιο και 2ο Διεθνές Συνέδριο Στατιστικής, με θέμα «Ανάλυση Δεδομένων στις Επιστήμες του Μηχανικού», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο.
Το συνέδριο τίμησαν επτά προσκεκλημένοι Καθηγητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες με θεματολογία από ένα ευρύ φάσμα της Στατιστικής:
- Ο Καθηγητής κ. Kendall του Πανεπιστημίου Warwick
- Ο Καθηγητής κ. Πήτας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ο Καθηγητής κ. Τριανταφυλλόπουλος του Πανεπιστημίου του Sheffield
- Ο Καθηγητής κ. Xing του Πανεπιστημίου του Sheffield
- Η Καθηγήτρια κα. Milošević του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου
- Ο Καθηγητής Barbu του Πανεπιστημίου Ρουέν της Νορμανδίας
- Ο Καθηγητής κ. Αφένδρας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 120 σύνεδροι και παρουσιάστηκαν συνολικά πάνω από 70 εργασίες, οι οποίες οργανώθηκαν σε συνεδρίες βάσει του επιστημονικού τους αντικειμένου. Οι εν λόγω εργασίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και εφαρμογών από την ευρύτερη επιστήμη της Στατιστικής: την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοστατιστική, την ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης πολλαπλών δεδομένων, τη στατιστική ανάλυση στις γεωεπιστήμες, τα αναλογιστικά-χρηματοοικονομικά μαθηματικά, τη στατιστική στις κοινωνικές επιστήμες κ.α. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις κυριότερες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές του στατιστικού ελέγχου ποιότητας με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή τους.
Ενεργό συμμετοχή είχαν καθηγητές, διδακτικό προσωπικό και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο. Σημαντικό ρόλο για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου διαδραμάτισαν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ως εθελοντές. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρακολούθησαν μέρος των εργασιών του συνεδρίου, ακούγοντας ενδιαφέρουσες ομιλίες και ερχόμενοι σε επαφή με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από διάφορα ιδρύματα.
Πέρα από το επιστημονικό πρόγραμμα, το συνέδριο περιλάμβανε και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που στόχευαν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων και την προώθηση της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και άλλους πολιτιστικούς χώρους της περιοχής, δίνοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, οργανώθηκε επίσημο δείπνο, όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική από τοπικό μουσικό σύνολο, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.