Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, στις 09:00 π.μ., στο Μικρό Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης της Πανεπιστημιούπολης Κοίλα Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:
“MEasuring innovation in Mediterranean countries: Development and Use of a Proper metric – MED-UP”. Το έργο, στο οποίο επικεφαλής και βασικός συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην ενίσχυση του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Ιορδανία.
Την έναρξη του προγράμματος θα κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου.
Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Erasmus+ “MED-UP”
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει τον συντονισμό του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ MED-UP, το οποίο επικεντρώνεται στη μέτρηση της καινοτομίας στις μεσογειακές χώρες και την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων αξιολόγησης.
Το έργο συγκεντρώνει 17 οργανισμούς από 7 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Τυνησία, Ιορδανία) με στόχο την ενίσχυση της Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μέσω του MED-UP, τα πανεπιστήμια των τριών χωρών της νότιας Μεσογείου θα εκσυγχρονιστούν, υιοθετώντας το μοντέλο του Κοινωνικού Πανεπιστημίου (civic university), ενισχύοντας τη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Ενίσχυση των Δεσμών Πανεπιστημίων και Κοινωνίας
Το MED-UP αποσκοπεί στην ανάπτυξη ισχυρών και διαρκών συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων και των τοπικών οικονομικών και πολιτιστικών φορέων στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Ιορδανία.
Στο πλαίσιο της «Τρίτης Αποστολής» (Third Mission) της ανώτατης εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια θα αξιολογούν τη δέσμευσή τους προς την κοινωνία μέσω εσωτερικών και εξωτερικών μηχανισμών διασφάλισης ποιότητας.
Ένα Νέο Μοντέλο Κοινωνικού Πανεπιστημίου για τη Μεσόγειο
Στον πυρήνα του έργου MED-UP βρίσκεται ο μετασχηματισμός των πανεπιστημίων σε θεσμούς με ενεργό κοινωνικό ρόλο, που συνδέονται άμεσα με τις κοινωνικές προκλήσεις και την καινοτομία.
Το μοντέλο αυτό προσαρμόζεται στις πολιτιστικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενισχύοντας την χωρική και κοινωνική ανάπτυξη.
Το έργο θα διαμορφώσει στοχευμένες στρατηγικές που προάγουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, επιταχύνοντας τη μετάβαση από το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο στο μοντέλο του Τετραπλού Έλικα (Quadruple Helix – QH), που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ:
- Κυβέρνησης
- Βιομηχανίας
- Ακαδημαϊκής Κοινότητας
- Κοινωνίας
Τέλος, το MED-UP συμβάλλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντάς το ως σημαντικό πόλο εκπαιδευτικής και ερευνητικής καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.