Μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι, το Τμήμα μας ξεκινάει δυναμικά το νέο ακαδημαϊκό έτος με μια διαδικτυακή ομιλία στα πλαίσια της πλανητικής γεωλογίας, με τίτλο “Ταξιδεύοντας προς τη Σελήνη – Εισαγωγή στη γεωλογία της Σελήνης και διαστημικές αποστολές“, και ομιλήτρια την Δρ. Όλγα Συκιώτη, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η εγγραφή γίνεται μέσω της σχετικής φόρμας.
Στην ομιλία αυτή θα γίνει συνοπτική παρουσίαση της γεωλογίας της Σελήνης. Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο στόχος πολλών μελλοντικών διαστημικών αποστολών όπως το διαστημικό επανδρωμένο πρόγραμμα «Άρτεμις» (NASA, ESA, JAXA, CSA). Από τη δεκαετία του 1960, πολλές, επανδρωμένες και μη, αποστολές παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία της Σελήνης. Ωστόσο, η έλλειψη αρκετών δεδομένων πεδίου έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της επιφάνειάς της να μην έχει επαρκώς μελετηθεί και πολλά γεωλογικά ερωτήματα να μην έχουν απαντηθεί. Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ελπίζουμε να δοθεί από τις πολλές και σημαντικές μελλοντικές διαστημικές αποστολές που προγραμματίζονται στην επιφάνειά της. Οι αποστολές αυτές θα οδηγήσουν σε νέα ερευνητικά αποτελέσματα και κατευθύνσεις ως προς τη γεωλογική ιστορία της Σελήνης, την κατανόηση του συστήματος Γη-Σελήνη, την εξερεύνηση φυσικών πόρων, τη μελλοντική εξερεύνηση άλλων δορυφόρων, αστεροειδών και πλανητών και τέλος, θα συμβάλλει στην αστροβιολογία και πιθανή κατοικησιμότητα, δύο πεδία έρευνας που πρόσφατα γνωρίζουν μεγάλη προσοχή καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξερεύνηση ζωής εκτός της Γης. Επιπλέον, η ανακάλυψη νερού και πιθανών ορυκτών πόρων, όπως οι σπάνιες γαίες, μαζί με τις δοκιμές νέων τεχνολογιών θα συμβάλουν σημαντικά στην προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών και στον εποικισμό του πλανήτη Άρη. Εκτός από την παρουσίαση των όσων μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τη γεωλογία της Σελήνης, η ομιλία θα περιλαμβάνει και μία σύντομη παρουσίαση των κύριων διαστημικών αποστολών που σχεδιάζονται να σταλούν στη Σελήνη από τη NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και άλλους διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.
Η Όλγα Συκιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MSc), έναν στις «Φυσικές Αρχές Τηλεπισκόπησης» (1990) και έναν στην «Υδρολογία, Γεωστατιστική και Γεωχημεία» (1991) με υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο (PhD) στις «Γεωεπιστήμες και Τηλεπισκόπηση» (1994) από το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie (Παρίσι, Γαλλία) με υποτροφία από το γαλλικό κράτος. Μεταξύ 1995-2005 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΑΑ. Το 2006 εκλέχθηκε ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ όπου και από τον Νοέμβριο του 2017 εργάζεται ως Κύρια Ερευνήτρια. Έχει περισσότερες από 80 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή Συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα. Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα είναι η Γεωλογική Τηλεπισκόπηση με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής εκμάθησης και απεικονιστικής φασματοσκοπίας σε δορυφορικά δεδομένα για την ανίχνευση και αποτύπωση της λιθολογικής και ορυκτολογικής σύστασης φυσικών χερσαίων επιφανειών (Γη, Σελήνη, Άρης). Το 2009 έλαβε Fulbright Scholar υποτροφία για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Department of Physics and Astronomy/Space Plasma Physics στο East West Space Center του Πανεπιστημίου του Maryland (ΗΠΑ). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής, γαλλικής, ισπανικής και ινδικής γλώσσας.